Sto zvířat se na "Nočních ptácích" zahalilo do tmy

06.11.2023 15:30 - Ondřej Hricko | foto: 100PROMotion

Za skočných tónů ska se na ploše přes půl hodiny rozehrávají písně s tématem noci, na kterou láká i nezvykle černobílý obal nové desky "Noční ptáci" kapely Sto zvířat. Radost z jejího vydání ale zakalil náhlý skon jejího lídra a zpěváka Honzy Kaliny, který se ho už nedožil.
7/10

Sto zvířat - Noční ptáci

Skladby: Noc je ještě mladá, Co ti je?, Holka, drž se při zdi, Bylo to jedovatý, Duchaři, Noční ptáci, Provazochodci týhle noci, Na střeše, Kámoši, Jsme jedné krve, Vánoční písnička
Vydáno: 15.09.2023
Celkový čas: 37:11
Vydavatel: 100PROMotion

"Nemysli na to, co zejtra bude, stejně nic kloudnýho nevymyslíš," zpívá Kalina se svým obvyklým fortelem na úvod otvíráku "Noc je ještě mladá". Text Tomáše Belka bohužel vystihl neradostnou skutečnost, o které nikdo z jeho blízkých ve skupině netušil.

I tentokrát ale album nabízí melancholické a v lecčem tragické příběhy ve světle pozitivních tónů, které ska žánr přináší. S absurdním nadhledem se na nahrávce Sta zvířat řeší především láska v různých podobách. Ve skvělé "Co ti je?" jsou city s pošklebkem deklasovány pod materialismus: "Jejíž jaká krize? Je to jen láska, nejde o peníze." Neopětované city zase dostávají na frak v kulisách různých pohledů v "Bylo to jedovatý". Jednou z nejvýraznějších skladeb je ta s vokálem Jany Jelínkové - balada "Provazochodci týhle noci".

Závěrečná "Vánoční písnička" pak přináší rozloučení s výrazným hlasem české hudební scény, který bude nepochybně chybět. Sám ale fanoušky uklidňuje a loučí se slovy: "Samota není zlá, když na ni nejsi sám." "Noční ptáci" jsou povedenou labutí písní a doufejme, že i když bude zvířat už jen devadesát devět, budou mít sílu nás bavit i nadále.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY